top of page
Keresés

A térdfájdalomról

Frissítve: 2020. dec. 22.


Ha belegondolunk, nem találkoztunk még olyan emberrel, akinek életében még soha nem fájt a térde. Ennek bizony megvannak az okai, melyeket most megkísérlünk kifejteni.




A térdfájdalom egyik oka


Az ok egyrészt a térd felépítésében rejlik, mert bár mozgásai nem túl bonyolultak, úgynevezett egytengelyű ízület, azaz csak hajlik és nyúlik, a helyzet korántsem ilyen egyszerű. Ez a tengely ugyanis mozgáskor előre-hátra vándorol. Ennek oka, hogy a combcsont térdízületi végét oldalról nézve látszik, hogy felszíne nem szabályos körvonal, hanem a görbe sugara elölről hátrafelé csökken.

Ezért hajlításkor nem tisztán gördülő, hanem egy csúszó-gördülő mozgás megy végbe. Ezt a mozgást az elülső keresztszalag szabályozza. Ha ez megsérül, a mozgás szétesik, és ez egyenes út a porcfelszín kopásához.



A térdfájdalom másik oka


A másik ok egy természetes folyamat, melyet befolyásolnak a szüleinktől kapott gének, az életünkben végzett tevékenység is. Megértéséhez szükségünk van egy kis anatómiára. Az ízületeinkben, csontjaink végén lévő üvegporc nem attól kemény, hogy sűrűn vannak benne sejtek, hanem mert rendkívül magas a víztartalma. Márpedig a víz összenyomhatatlan. Ezért a magas víztartalmú üvegporc is az.


Vannak a szervezetünkben anyagok (pl. kondroitin-szulfát, glükózamin, hialuronsav), melyek felelősek a magas víztartalomért. Ezeknek az anyagoknak a sűrűsége életkorunk előrehaladtával (már 35 éves kortól) folyamatosan csökken, a porc elveszíti víztartalmának egy részét, felpuhul, feltöredezik, elvékonyodik, majd teljesen eltűnik.



Mit tegyek, ha fáj a térdem?


Bizonyára rémisztően hangzik mindez, azt gondolhatjuk, meg sem úszhatjuk a kopás okozta térdfájdalmat?


Sok mindent tehet a páciens és persze orvosa is azért, hogy ez minél később következzen be. Ha komolyan vesszük az enyhe, de visszatérő, vagy állandó térdfájdalmat, a természetes kopás időben megfogható, a porc a fentebb említett anyagok (pl. táplálékkiegészítők formájában) térdbe juttatásával jelentősen késleltethető. Ha sérülés érte térdünket, és a fájdalom, duzzanat, vagy mozgáskorlátozottság 10-14 napnál tovább tart, érdemes orvost felkeresni.


Ha a kopás mégis kialakult, orvosa tehet néhány dolgot. Csökkentheti a kopás következtében létrejött gyulladást, fájdalmat, ízületi injekciókkal („feltöltés”) elősegítheti a sérült, felpuhult porc regenerációját, műtéti úton (térd tükrözés) háríthatja el a kopás bizonyos következményeit, végső esetben protézis beültetésével orvosolhatja a fájdalmat.


Sajnos az orvostudomány jelenlegi tudása szerint elpusztult porcot visszanöveszteni nem lehet. Ezért nagyon fontos, hogy:


- ha Önt térdsérülés érte és térde több, mint egy hétig

o duzzad

o fáj

o nem mozog teljes terjedelemben

o instabil


- ha nem érte sérülés, de térde

o terhelésre rendszeresen fáj, dagad

o reggel, vagy pihenés után „bejáratós”, azaz be kell mozgatni a fájdalom elmúlásáig

o rosszul esik sokáig egy helyzetben tartani

o rosszul esik a lépcsőzés

mindenképpen forduljon szakorvoshoz.



Dr Elekes Csaba


6 504 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page